Říjen v kuchyni: šípková a křenová omáčka, bramboráky a zavařeniny na zimu

V přírodě, v lese a na poli
Listy stromů už pomalu změnily barvu, holubi a špačci odlétají na jih, zvířata v lesích – mnohdy s pomocí myslivců – vytvářejí zásoby na zimu a to i díky tomu, že dozrávají lesní plody jako bukvice, žaludy, kaštany nebo jeřabiny.
Nastává také sezóna léčivých bylin. V přírodě najdete volně rostoucí křen, kostival, lopuch nebo čekanku obecnou.
Ze kterých surovin se těšit?
Zatímco na stromech dozrávají pozdní odrůdy jablek, hrušek, kdoulí a také ořechy, na keřích arónie, rakytník a šípky, na polích farmáři sklízí úrodu na zimu: pórky, cibule, česneky, mrkev, petržel, pastiňák, celer, mangold, květák, řapíkatý celer, brokolici, zelí, řepu, dýni, fenykl, polorané a pozdní brambory, kapustu, špenát i topinambur.
V kuchyních se objevuje divočina a také králičí, kachní, husí a kohoutí maso. Zvířata od jara dorostla a i z vylíhnutých vajec slepic se vždy nějací ti samci vyklubou. Hejnu kvočen ale může dominovat pouze jeden. A tak zbylí míří na talíř.
Sezonní recepty a tipy ke čtení
To abyste měli i na podzim a v zimě zásobu inspirace na vaření i ke čtení:
- Houbový speciál pro začátečníky i profíky. Co v lese sbírat a jak s houbami naložit v kuchyni
- Od hranolek po espumu. Osvěžte si teorii a vyzkoušejte klasické i nevšední recepty s bramborami
- Šípková omáčka z Kuchyně. Jak ji připravit?
- Zvěřina v kuchyních: Jak ji připravují profesionálové?
- Pravý ukrajinský boršč
- Fotopříběh: pečený celer z Esky
- Co dokáže fenykl? Zkuste ho gratinovat
- Omáčka jako křen! Uvařte si českou klasiku moderně i postaru
- Pravý čas zavařit kompoty! Co radí šéfkuchaři?
- Sezona ve skle: Fermentujte a nakládejte do soli a cukru
Tradice a lidové zvyklosti
Svátek svatého Havla, 16. října, označoval konec polních prací a jsou s ním spojeny tzv. Havelské slavnosti, známé také jako císařské posvícení, kdy se lidé radovali ze sklizně a hojně hodovali.
Vzhledem ke sklizni zelí a brambor byly a dodnes jsou v tomto období oblíbené bramboráky a jejich zelní příbuzní, zelňáky. Vy můžete vyzkoušet recept na plzeňskou regionální specialitu vošouch, jednoduše křupavý ale vláčný bramborák se zelím.
V říjnu se šlape zelí a vrcholí vinobraní. S tím dříve souviselo i tzv. zarážení hory, jímž vinaři chránili vinohrad až do sklizně před zloději. Zarazili před vinohrad tyč („horu“), která symbolizovala jeho uzavření a až do sklizně nesměl mezi řádky chodit nikdo jiný než sám vinař.
Dnes, vzhledem k teplejšímu klimatu, bývá v říjnu už dlouho po sklizni, ale zarážení hory si jako tradici někteří vinaři rádi připomínají. Jen o pár týdnů dříve…
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.