facebook
instagram

Říjen v kuchyni: šípková a křenová omáčka, bramboráky a zavařeniny na zimu

29. září 2025
Foto: Jakub Dohnálek
Naši předci říkali: „Je-li říjen zelený, bude zato leden hodně studený“ nebo také „Na svatého Havla má být všechno ovoce v komoře“. A tak je ten správný čas zavařit pozdní úrodu a schovat si na zimu recepty nejen s kořenovou zeleninou. Jaké suroviny bychom měli jíst během podzimu a jaké tradice si připomenout?

UM: Místo pro vzdělávání a inovace

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. UM je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme. Je to místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat.
Přijďte se učit a inspirovat!

V přírodě, v lese a na poli 

Listy stromů už pomalu změnily barvu, holubi a špačci odlétají na jih, zvířata v lesích – mnohdy s pomocí myslivců – vytvářejí zásoby na zimu a to i díky tomu, že dozrávají lesní plody jako bukvice, žaludy, kaštany nebo jeřabiny

Nastává také sezóna léčivých bylin. V přírodě najdete volně rostoucí křen, kostival, lopuch nebo čekanku obecnou. 

Ze kterých surovin se těšit? 

Zatímco na stromech dozrávají pozdní odrůdy jablek, hrušek, kdoulí a také ořechy, na keřích arónie, rakytník a šípky, na polích farmáři sklízí úrodu na zimu: pórky, cibule, česneky, mrkev, petržel, pastiňák, celer, mangold, květák, řapíkatý celer, brokolici, zelí, řepu, dýni, fenykl, polorané a pozdní brambory, kapustu, špenát i topinambur.

V kuchyních se objevuje divočina a také králičí, kachní, husí a kohoutí maso. Zvířata od jara dorostla a i z vylíhnutých vajec slepic se vždy nějací ti samci vyklubou. Hejnu kvočen ale může dominovat pouze jeden. A tak zbylí míří na talíř. 

Sezonní recepty a tipy ke čtení

To abyste měli i na podzim a v zimě zásobu inspirace na vaření i ke čtení:

Tradice a lidové zvyklosti 

Svátek svatého Havla, 16. října, označoval konec polních prací a jsou s ním spojeny tzv. Havelské slavnosti, známé také jako císařské posvícení, kdy se lidé radovali ze sklizně a hojně hodovali.

Vzhledem ke sklizni zelí a brambor byly a dodnes jsou v tomto období oblíbené bramboráky a jejich zelní příbuzní, zelňáky. Vy můžete vyzkoušet recept na plzeňskou regionální specialitu vošouch, jednoduše křupavý ale vláčný bramborák se zelím.

V říjnu se šlape zelí a vrcholí vinobraní. S tím dříve souviselo i tzv. zarážení hory, jímž vinaři chránili vinohrad až do sklizně před zloději. Zarazili před vinohrad tyč („horu“), která symbolizovala jeho uzavření a až do sklizně nesměl mezi řádky chodit nikdo jiný než sám vinař

Dnes, vzhledem k teplejšímu klimatu, bývá v říjnu už dlouho po sklizni, ale zarážení hory si jako tradici někteří vinaři rádi připomínají. Jen o pár týdnů dříve…

Sezona v říjnu

Jak si vychutnat podzim v kuchyni, ze kterých surovin vařit a co pozorovat v přírodě? Další recepty a články s chutí podzimu jsme pro vás schovali pod jednu stránku.
Sezonní tipy na říjen
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme