facebook
instagram

Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou aneb Rychlý oběd pro celou rodinu

14. listopadu 2025
Foto: Jakub Zeman
Vepřová panenka patří mezi jemnější a křehčí partie, a tak jí na pánvi či grilu stačí opravdu jen chvilka. A když sáhnete ještě po kvalitní smetaně, máslu a silném vývaru, máte během pár minut výborný oběd či večeři na stole.

Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. Po otevření prvního Lokálu Dlouhááá v roce 2009 přibylo dalších osm podniků v Praze, Brně a Plzni. Vaříme poctivě a čepujeme pivo čerstvé do posledního loku. Zastavte se na jedno nebo na celý večer.
Najděte si svůj Lokál

Suroviny na 4 porce

  • 600 g vepřové panenky
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 naběračky hovězího vývaru 
  • 200 ml smetany na vaření 
  • 4 lžičky másla
  • sůl, zelený pepř na dochucení 

Postup 

  1. Všechny vepřové panenky nakrájejte na 3–4 kousky, aby vypadaly jako medaile. Osolte je a opepřete.
  2. Opečte maso na oleji dorůžova – aby zůstalo hezky šťavnaté. 
  3. Když je panenka opečená, sundejte ji z pánve. Do té vlijte hovězí vývar a přiveďte k varu. 
  4. Dochuťte solí a zeleným pepřem a provařte asi 1 minutu. Vyvařit by se měla polovina tekutiny.
  5. Nakonec přidejte smetanu a máslo, promíchejte.

Maso a omáčku servírujte se šťouchaným nebo opečeným bramborem. 

Tip navíc: Zatímco v Lokálech je omáčka jemně smetanová, v některých francouzských receptech najdete jako ingredienci navíc (dijonskou) hořčici. Ta dodá jídlu příjemný říz. 

Další rychlé recepty z Lokálu 

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme