Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou aneb Rychlý oběd pro celou rodinu

Vepřová panenka patří mezi jemnější a křehčí partie, a tak jí na pánvi či grilu stačí opravdu jen chvilka. A když sáhnete ještě po kvalitní smetaně, máslu a silném vývaru, máte během pár minut výborný oběd či večeři na stole.
Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. Po otevření prvního Lokálu Dlouhááá v roce 2009 přibylo dalších osm podniků v Praze, Brně a Plzni. Vaříme poctivě a čepujeme pivo čerstvé do posledního loku. Zastavte se na jedno nebo na celý večer.
Suroviny na 4 porce
- 600 g vepřové panenky
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 4 naběračky hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 4 lžičky másla
- sůl, zelený pepř na dochucení
Postup
- Všechny vepřové panenky nakrájejte na 3–4 kousky, aby vypadaly jako medaile. Osolte je a opepřete.
- Opečte maso na oleji dorůžova – aby zůstalo hezky šťavnaté.
- Když je panenka opečená, sundejte ji z pánve. Do té vlijte hovězí vývar a přiveďte k varu.
- Dochuťte solí a zeleným pepřem a provařte asi 1 minutu. Vyvařit by se měla polovina tekutiny.
- Nakonec přidejte smetanu a máslo, promíchejte.
Maso a omáčku servírujte se šťouchaným nebo opečeným bramborem.
Tip navíc: Zatímco v Lokálech je omáčka jemně smetanová, v některých francouzských receptech najdete jako ingredienci navíc (dijonskou) hořčici. Ta dodá jídlu příjemný říz.
Další rychlé recepty z Lokálu
- Recept na buřtguláš z Lokálu, který bude milovat i vaše babička
- Vepřová játra: tradiční české jídlo i vydatný zdroj živin
- Recept z Lokálu: Rýže vařená v troubě jako univerzální příloha k tmavým omáčkám
- Regionální recept: plzeňský vošouch s kysaným zelím
- Recept na šlehačkovou bábovku z Lokálu. Dezert, který se rozplývá na jazyku
- Kuřecí prso s majoránkou a rýží: Rychlý oběd z Lokálu
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




