facebook
instagram

Čerstvá pasta plněná ragú. Připravte si cannelloni al tartufo podle Tomáše Mykytyna

4. listopadu 2025
Foto: Marek Bartoš
Čerstvá pasta plněná šťavnatým masovým ragú, prokládaná bešamelem a sypaná parmazánem. Řeč tentokrát není o lasagních, ale o těstovinách jménem cannelloni.

Domácí těstoviny? Pasta Fresca!

Moderní italská trattorie, kde se vaří čerstvě, sezónně a podle italské tradice. Vyrábíme deset druhů těstovin, pečeme vlastní focacciu a každé jídlo ladíme do detailu, abyste si užili každé sousto. Zastavte se na rychlý oběd, výběrovou kávu, uvolněnou večeři nebo skleničku vína z naší sbírky italských vín!
Snadná rezervace

Dnes už cannelloni ochutnáte téměř ve všech koutech Itálie. Původem je ale tento druh pasty ze severoitalského regionu Emilia-Romagna. Tradičně se plní masovým ragú nebo ricottou a zapékají se v troubě.

Pokud jste se právě ocitli v Praze, na pořádnou porci poctivých cannelloni si zajděte do Pasty Fresca v Celetné ulici. A jestli to do italského podniku máte zrovna daleko, vyzkoušejte doma recept od zdejšího šéfkuchaře.

Cannelloni s masovým ragú si na lístku restaurace vysloužily hvězdu Ambiente. To znamená, že hosté s věrnostní kartou Ambiente získávají za tuto objednávku dvojnásobný počet bodů.

Cannelloni s masovým ragú

Suroviny na 2–3 porce

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g bešamelu (připravíte ho podle tohoto receptu)
  • 500 g masového ragú 
  • 280 g čerstvých těstovin cannelloni (recept na domácí pastu najdete zde
  • 50 g parmazánu + na dokončení podle chuti
  • lanýž a lanýžový olej na dochucení 

Na ragú (500 g)

  • 250 g hovězího předního 
  • 250 g vepřové plece 
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 400 g rajčat v konzervě nebo polpy 
  • 150 ml červeného vína
  • 100 g parmazánu 
  • sůl a pepř 
  • 50 ml smetany (volitelné) 

Ragú 

  1. Oba druhy masa pomelte v mlýnku, případně poproste svého řezníka, aby vám vepřovou plec a hovězí přední při nákupu namlel. 
  2. Osmahněte maso na oleji a nechte ho zatáhnout. Přilijte víno i polpu a vařte na středním plameni asi 45 minut, tak aby maso krásně změklo a rozpadalo se.
  3. Na závěr přidejte parmazán, osolte a opepřete dle chuti. Hotové ragú pak nechte vychladnout. Horkou směsí by se těstoviny špatně plnily a vytekla by z nich veškerá šťáva z masa. 

Kompletace těstovin 

  1. Z těsta na pastu si vykrojte obdélníky o rozměrech asi 10 x 15 cm. Vytvořte z nich ruličky o průměru cca 3 cm a naplňte je vychladlým masovým ragú. 
  2. Plech nebo pánev, která může do trouby, vymažte bešamelem. Položte do něj naplněné cannelloni, potřete je bešamelem a zasypte parmazánem tak, aby byly celé pokryté. 
  3. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut. 

Tip navíc: Trochu zbylého ragú můžete smíchat se smetanou na vaření a s lanýžovým olejem a tuto směs dejte pod cannelloni před pečením. Vznikne tak extra omáčka, kterou pak můžete servírovat s pastou.

Při podávání můžete jídlo zastrouhat lanýžem.

Další recepty z italských kuchyní Ambiente

Příběhy a recepty z Pasty Fresca

Zdá se, že vám chutná Itálie. Ponořte se do dalších italských receptů a zákulisního čtení z italské restaurace v Celetné ulici.
Objevit Itálii
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme