Čerstvá pasta plněná ragú. Připravte si cannelloni al tartufo podle Tomáše Mykytyna

Domácí těstoviny? Pasta Fresca!

Dnes už cannelloni ochutnáte téměř ve všech koutech Itálie. Původem je ale tento druh pasty ze severoitalského regionu Emilia-Romagna. Tradičně se plní masovým ragú nebo ricottou a zapékají se v troubě.
Pokud jste se právě ocitli v Praze, na pořádnou porci poctivých cannelloni si zajděte do Pasty Fresca v Celetné ulici. A jestli to do italského podniku máte zrovna daleko, vyzkoušejte doma recept od zdejšího šéfkuchaře.
Cannelloni s masovým ragú si na lístku restaurace vysloužily hvězdu Ambiente. To znamená, že hosté s věrnostní kartou Ambiente získávají za tuto objednávku dvojnásobný počet bodů.
Cannelloni s masovým ragú
Suroviny na 2–3 porce
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g bešamelu (připravíte ho podle tohoto receptu)
- 500 g masového ragú
- 280 g čerstvých těstovin cannelloni (recept na domácí pastu najdete zde)
- 50 g parmazánu + na dokončení podle chuti
- lanýž a lanýžový olej na dochucení
Na ragú (500 g)
- 250 g hovězího předního
- 250 g vepřové plece
- 30 ml slunečnicového oleje
- 400 g rajčat v konzervě nebo polpy
- 150 ml červeného vína
- 100 g parmazánu
- sůl a pepř
- 50 ml smetany (volitelné)
Ragú
- Oba druhy masa pomelte v mlýnku, případně poproste svého řezníka, aby vám vepřovou plec a hovězí přední při nákupu namlel.
- Osmahněte maso na oleji a nechte ho zatáhnout. Přilijte víno i polpu a vařte na středním plameni asi 45 minut, tak aby maso krásně změklo a rozpadalo se.
- Na závěr přidejte parmazán, osolte a opepřete dle chuti. Hotové ragú pak nechte vychladnout. Horkou směsí by se těstoviny špatně plnily a vytekla by z nich veškerá šťáva z masa.
Kompletace těstovin
- Z těsta na pastu si vykrojte obdélníky o rozměrech asi 10 x 15 cm. Vytvořte z nich ruličky o průměru cca 3 cm a naplňte je vychladlým masovým ragú.
- Plech nebo pánev, která může do trouby, vymažte bešamelem. Položte do něj naplněné cannelloni, potřete je bešamelem a zasypte parmazánem tak, aby byly celé pokryté.
- V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.
Tip navíc: Trochu zbylého ragú můžete smíchat se smetanou na vaření a s lanýžovým olejem a tuto směs dejte pod cannelloni před pečením. Vznikne tak extra omáčka, kterou pak můžete servírovat s pastou.
Při podávání můžete jídlo zastrouhat lanýžem.
Další recepty z italských kuchyní Ambiente
- Připravte si ďábelsky dobrou pizzu diavola podle restaurace Pizza Nuova
- Jednoduchá rajčatová bruschetta a hovězí carpaccio. Připravte si dva (nejen) letní předkrmy z Pizzy Nuovy
- Vyladěné do posledního sousta. Připravte si pravé italské tiramisu podle Pasty Fresca
- Lišky, jak je neznáte. Připravte si jemné letní rizoto s vůní Itálie podle šéfkuchaře z Pastacaffé
- Svěží salát s uzeným lososem z Pastacaffé
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.



