facebook
instagram

Tradičně, pomalu a s poctivou šťávou. Recept na kachnu se zelím z Lokálu U Zavadilů

Dokřupava pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, zalitá vypečenou šťávou.
22. prosince 2025
Foto: Kateřina Antoš
Žádné fígle, žádná alchymie. V Lokálu U Zavadilů pečou kachnu tak, jak se to dělávalo vždycky – jen poctivá surovina od místního řezníka, sůl, kmín, jablka a čtyři hodiny v troubě. Výsledek? Měkoučké maso, křupavá kůžička a šťáva, která voní až do vedlejší místnosti. Vyzkoušejte osvědčený hospodský recept doma!

Lokál U Zavadilů

Idylický záběr ukazující prosluněný exteriér restaurace "Lokal U Zavadilů" s venkovním posezením.
Jediný Lokál s venkovskou atmosférou, který připomíná spíš zájezdní hostinec. Na okraji Prahy si v létě užijete velkolepou grilovačku na prosluněné zahrádce a v zimě zase oddechnete od ruchu velkoměsta. Stavte se k nám posedět, nebo si jídlo a pivo objednejte online a nechejte přivézt až domů.
Udělejte si rezervaci

Suroviny:

  • 1 celá kachna (cca 2½ kg)
  • sůl
  • kmín
  • 2 jablka
  • cca litr vývaru – ideálně kachního, případně kuřecího
  • hladká mouka
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Kachnu nasolte a nakmínujte – a nešetřete při tom. Dovnitř dejte rozkrojená jablka a vložte kachnu do pekáče. Přikrytou ji pečte při 160 °C zhruba čtyři hodiny.
  2. Až bude maso měkké a voňavé, pečeni odkryjte a teplotu zvyšte na 200 °C. Ponechte v troubě, dokud nezíská krásnou zlatavou barvu.
  3. Výpek slijte do misky a nechte chvíli stát – tuk se usadí nahoře. Opatrně ho seberte lžící a uchovejte, bude se vám hodit třeba na pečení brambor nebo zelí.
  4. Zbytek výpeku, tedy tu tmavší, voňavou část bez tuku, dejte na pánev a krátce orestujte dohněda. Zaprašte moukou, promíchejte a zalijte zhruba 750 ml vývaru.
  5. Vznikne lehká, tmavá šťáva. Podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Při podávání jí můžete kachnu podlévat.
  6. Kachna se podává klasicky – s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Tip: Kachnu porcujte až po upečení. Nejlépe to jde nůžkami na drůbež, případně použijte nůž. Začněte u prsou a postupujete podél páteře, oddělujete prsa a stehna.

Červené zelí s vínem a jablky

Na 4 porce

Suroviny:

  • menší hlávka červeného zelí
  • 2 červená jablka
  • 100 ml červeného vína
  • špetka skořice
  • sůl, pepř a cukr na dochucení

Postup:

  1. Zelí nakrájejte najemno, jablka nastrouhejte a vše dejte do hrnce
  2. Přidejte víno, skořici a trochu vody. 
  3. Přiklopte a duste zhruba hodinu a půl, tak aby zelí změklo a chutě se krásně propojily.
  4. Nakonec zelí podle potřeby dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Možná se vám budou hodit i další recepty z Lokálu. Zkuste si o víkendu připravit třeba: 

Muž s bradkou čte noviny, před sebou má orosenou sklenici piva.

Přidejte si čtení z Lokálu

Muž s bradkou čte noviny, před sebou má orosenou sklenici piva.
Zajímají vás zákulisní špeky z Lokálu nebo byste rádi některý z jejich receptů vyzkoušeli doma? Příběhy i poctivé postupy jsme schovali pod jednu stránku, abyste měli hospodské čtení vždy po ruce.
Čtení z Lokálu
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme