Tradičně, pomalu a s poctivou šťávou. Recept na kachnu se zelím z Lokálu U Zavadilů

Žádné fígle, žádná alchymie. V Lokálu U Zavadilů pečou kachnu tak, jak se to dělávalo vždycky – jen poctivá surovina od místního řezníka, sůl, kmín, jablka a čtyři hodiny v troubě. Výsledek? Měkoučké maso, křupavá kůžička a šťáva, která voní až do vedlejší místnosti. Vyzkoušejte osvědčený hospodský recept doma!
Lokál U Zavadilů

Jediný Lokál s venkovskou atmosférou, který připomíná spíš zájezdní hostinec. Na okraji Prahy si v létě užijete velkolepou grilovačku na prosluněné zahrádce a v zimě zase oddechnete od ruchu velkoměsta. Stavte se k nám posedět, nebo si jídlo a pivo objednejte online a nechejte přivézt až domů.
Suroviny:
- 1 celá kachna (cca 2½ kg)
- sůl
- kmín
- 2 jablka
- cca litr vývaru – ideálně kachního, případně kuřecího
- hladká mouka
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Kachnu nasolte a nakmínujte – a nešetřete při tom. Dovnitř dejte rozkrojená jablka a vložte kachnu do pekáče. Přikrytou ji pečte při 160 °C zhruba čtyři hodiny.
- Až bude maso měkké a voňavé, pečeni odkryjte a teplotu zvyšte na 200 °C. Ponechte v troubě, dokud nezíská krásnou zlatavou barvu.
- Výpek slijte do misky a nechte chvíli stát – tuk se usadí nahoře. Opatrně ho seberte lžící a uchovejte, bude se vám hodit třeba na pečení brambor nebo zelí.
- Zbytek výpeku, tedy tu tmavší, voňavou část bez tuku, dejte na pánev a krátce orestujte dohněda. Zaprašte moukou, promíchejte a zalijte zhruba 750 ml vývaru.
- Vznikne lehká, tmavá šťáva. Podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Při podávání jí můžete kachnu podlévat.
- Kachna se podává klasicky – s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Tip: Kachnu porcujte až po upečení. Nejlépe to jde nůžkami na drůbež, případně použijte nůž. Začněte u prsou a postupujete podél páteře, oddělujete prsa a stehna.
Červené zelí s vínem a jablky
Na 4 porce
Suroviny:
- menší hlávka červeného zelí
- 2 červená jablka
- 100 ml červeného vína
- špetka skořice
- sůl, pepř a cukr na dochucení
Postup:
- Zelí nakrájejte najemno, jablka nastrouhejte a vše dejte do hrnce.
- Přidejte víno, skořici a trochu vody.
- Přiklopte a duste zhruba hodinu a půl, tak aby zelí změklo a chutě se krásně propojily.
- Nakonec zelí podle potřeby dochuťte solí, pepřem a cukrem.
Možná se vám budou hodit i další recepty z Lokálu. Zkuste si o víkendu připravit třeba:
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




