facebook
instagram

Jak sestavit menu na gril a načasovat jednotlivé úkony? Poradí vám náš průvodce grilováním

22. srpna 2025
Foto: Archiv Ambiente
Grilovačka pro deset lidí může být velký chaos nebo taky zábava – když přidáte špetku logistiky a plánování. Kdy marinovat maso a kdy si předchystat omáčky, jaké maso nakoupit, aby chutnalo všem, co servírovat jako dezert a jaké pití hostům rozlít do skleniček?

Kantýna: Chrám masa

Nechte si naložit na tác české hovězí a vepřové z ohně, objednejte si pivo u výčepu a hodujte. Naši kuchaři vaří z čerstvého masa, které jim průběžně dodávají řezníci. Menu se díky tomu často mění, takže pokaždé ochutnáte něco nového. V řeznictví si můžete nakoupit i maso s sebou, nebo si masové dobroty objednejte online.
Kantýna až domů

Sepsali jsme pro vás přehledného průvodce grilováním od nákupu masa a zeleniny po jednotlivé úkony, které vám usnadní den. Dozvíte se, kdy chystat omáčky a zálivky na salát, v jakém pořadí maso dávat na gril nebo jak ho servírovat, aby hosté neměli hlad. 

Základy hovězího i vepřového masa a šťavnatost klobásy

Než dopečete hovězí steaky a vepřové kotlety, může to chvilku trvat. Aby se hosté na grilovačce nemračili hlady, připravte jim jako první degustační jednohubku – ogrilujte pár klobás, nakrájejte je na kolečka a servírujte třeba s hořčicí a domácími pickles.

Z uzenin na gril doporučujeme třeba přeštickou klobásu, hovězí, jehněčí či vepřovou salsiccii nebo klasiku – Ostravskou klobásu. Jak je připravit a s čím podávat, jsme sepsali v tomto článku. 

Než vyrazíte na nákup, osvojte si teorii vepřových partií na gril popsali jsme pro vás krkovici, kotletu, panenku, žebra i tukem vonící bok. Věříme, že na vaší grilovačce nebude chybět ani kousek libového hovězího – jak se která partie chová na grilu a co předvede na talíři, se dozvíte v tomto článku.

Sepište si plán a sestavte menu

Nemusíte být mistři excelových tabulek, abyste si usnadnili přípravu grilovačky pro velkou partu. Stačí vám tužka, papír a špetka logistiky:

  1. Sepište si to-do list úkonů, které musíte před grilovačkou splnit (nakoupit maso, zeleninu a pití; naaranžovat květiny; prostřít stůl; připravit zeleninu na gril; namíchat zálivky; najít oblíbený playlist; temperovat maso apod.)
  2. Kolik masa na osobu? Lepší o pár gramů víc než míň, nechcete, aby někdo odcházel od stolu hladový. Na dospělého počítejte zhruba 250–300 g syrového masa, u dětí 150–200 g.
  3. Pestrý stůl. Grilovačka není jen o mase. Na stůl patří také saláty, teplá i studená zelenina, chleba, omáčky (pepřová, chimichurri, perigordská, vaše oblíbená bbq omáčka), také hořčice, kečup a nakládaná zelenina. 
  4. Kdy rozdělat gril? Kvalitní brikety potřebují čas, dejte jim 20–30 minut a rozpalujte je až těsně před příchodem prvních hostů. Těm pak jako amuse bouche servírujte zmíněné klobásky a mezitím si v grilovacím komínu přihřívejte další brikety. Víc tipů, jak se správně postavit ke grilu, najdete v tomto článku. 
  5. Buďte přítomní – pro hosty i gril. Než položíte první maso na oheň, mějte pití, alko i nealko, omáčky a přílohy na stole. Jakmile je maso na grilu, musíte mu věnovat maximální pozornost – a k tomu ještě hostům. Na stůl patří i pepř a sůl – ať nemusíte odbíhat.

Seznam na nákup 

Než vyrazíte na nákup, projděte si Atlas mas od Ambiente – poradí vám, jak křehká či tučná je která partie a vy budete vědět, po čem na pultu sáhnout. A teď už je čas vyrazit na nákup! Nemáte seznam? Nevadí, sepsali jsme ho za vás: 

Kantýna a Naše maso: hovězí i vepřové steaky, salsiccii, grilovací omáčky, nakládané okurky, chleba z Esky a od Kalendů, maldonská sůl a kampotský pepř

holešovická hala 22: zelenina (lilky, cukety, jarní cibuli, rajčata a okurky na salát a bylinky na chimichurri) a ovoce (nektarinky, broskve, meruňky, citrony), olivový olej, jablečný ocet (Petrův obchůdek) 

Pult a Dva kohouti: zásoby piva (světlé i tmavé ležáky, kyseláče, ipy, saisony) 

vinotéka Vin de Marie: bubliny, bílé a červené víno 

Správné načasování: od salátů po dezert 

Při grilování se nemusíte pouštět do zbytečných složitostí. A čím víc přípravy zvládnete předem, tím snazší a pohodovější bude samotné grilování a servírování. 

Navržené menu: libové i krvavější hovězí steaky, krkovice a kotlety z přeštíka, tři druhy salsiccii, saláty, grilovaný little gem, pestré omáčky a grilované ovoce. V jaké posloupnosti se do příprav pustit? 

  1. Jako první, ideálně den předem, si připravte omáčky (pokud se do nich pouštíte doma), zálivky na saláty a vrhněte se do marinování, pokud ho máte v plánu. Kávová, pepřová, chimichurri, teriyaki i koriandrová omáčka podle receptur z Ambiente vám vydrží v lednici. Vyzkoušet můžete také hořčičnou majonézu podle Čestru. 

    Pro inspiraci na barevné saláty se spoustou chutí a textur doporučujeme otevřít některou z kuchařek či instagram Ottolenghiho, britské propagátorky pestré stravy Deliciously Ella nebo vyzkoušejte salát kreativní šéfkuchařky Jany Jelič s květákem, čočkou a granátovým jablkem. Od Jany máme také skvělé tipy a pravidla na zálivky na salát a z Brasileira postup na šťavnatý salát s jablky a ananasem. 
  2. Den D: Prostřete stůl. I zahradní grilovačku můžete povýšit na estetický počin jednoduchou kytkou a svíčkami. Základní pravidla i kreativní prvky na stůl jsme popsali v tomto článku.
  3. Dejte vychladit pití – nealko, víno a pivo, ať mají hosté z čeho vybírat.
  4. Připravte si zeleninu na gril do gastro nádob a schovejte do lednice, dokončete saláty a smíchejte je se zálivkou a nechte je odpočívat v chladu. Na stůl dejte chleba, omáčky, nakládanou zeleninu. 
  5. Asi hodinu před grilováním vyndejte maso z lednice (hovězí, vepřové i klobásky), aby se takzvaně natemperovalo a při styku s grilem neutrpělo teplotní šok. Maso rozhodně nenechávejte na slunci – mohlo by dojít k rozmnožení nechtěných bakterií. 
  6. Jako první dejte na gril klobásky, které můžete hostům naservírovat jako předkrm nebo jednohubku. 
  7. Až potom přijdou na řadu steaky a vepřové maso, případně ryby – které je ale hodno grilovat zvlášť, aby maso nechytlo rybí vůni. Jako první dejte na gril větší kusy masa, které potřebují delší čas na roštu. Pokud máte dost místa, můžete vedle nich položit také zeleninu a servírovat hostům obojí. 
  8. Steaky – vepřové i hovězí – filírujte a servírujte je hostům na plátky. Jeden velký talíř masa hosty společně zabaví, než budete hotovi s další porcí. 
  9. Oblíbeným hostitelem budete, když přátelům naservírujete grilovaný little gem s pažitkovou emulzí, recept na něj máme od kuchařů od Kalendů (pažitkovou majonézu si můžete nachystat den předem). 
  10. Chladnější část grilu – když na ní zrovna nedopékáte maso – můžete využít k opékání chleba. A na samý konec? 
  11. Závěrem hostiny může být grilované ovoce. Zní to exoticky? To proto, že tuhle tradici si oblíbili v Jižní Americe, kde k masu nebo po něm podávají grilované tropické ovoce. Zejména v ananasu se vyskytuje enzym bromelin, který pomáhá trávit. Sladká tečka ale potěší i ve formě českých meruněk, nektarinek či broskví, které žárem krásně zkaramelizují. 

Pivo pro pivaře, víno pro milovníky vína

Vaše kamarády, rodinu a pozvané hosty nejlépe znáte vy sami, ale když pivařům nalijete k rybě světlý ležák, k mořským plodům kyseláč a k hovězímu japonský saison, budou blízko sedmému nebi. 

Těm, co rádi popíjí víno, nabídněte ke květové špičce plnější cabernet sauvignon, ke kotletě šampaňské či jiné minerálnější perlivé víno a ke klobáse burgundské Chardonnay. Tipy pro pivaře servírujeme tady a milovníkům vína můžete rozlít po sklenkách podle rad z vinotéky Vin de Marie. 

Chcete přidat? 

Nenašli jste v článku, co jste ke grilu potřebovali? Nahlédněte do naší rubriky grilování, která je plná praktických tipů od výběru briket po marinády na maso.

Perigordská omáčka

Chcete ušetřit čas? Ještě štěstí, že tuhle omáčku můžete pořídit už hotovou. Nezaměnitelnou chuť a vůni jí dodává lanýžové máslo. Skvěle se hodí třeba ke steakům.
Koupit
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme