Svatomartinská husa, knedlíky, lokše, zelí. Jak na jejich přípravu?

Na svatého Martina z komína se kouřívá – možná proto, že v půlce listopadu už je opravdu zima, a možná taky proto, že plotna jede na plný plyn. Taková svatomartinská husa totiž spotřebuje pěknou dávku tepla. Zato potěší spoustu kamarádů i celou rodinu u stolu.
Pranostika nepranostika, tučné husí maso je v chladných dnech ideální volbou. Když ho navíc doplníte o kyselé zelí, máte základ „zdravého“ jídelníčku. A přípravou knedlíků nebo lokšů vzdáte hold středoevropské kuchyni.
Až pozvete hosty, a že větší husa umí pohostit až 10 lidí, je čas poohlédnout se po receptech. Nikam ale nechoďte, máme je pro vás na jednom místě – od tipů, jak upéct maso, po jednotlivé přílohy.
Jak vznikla tradice svatomartinské husy
Nejrozšířenější historka je ta, že husy svým kejháním prozradily svatého Martina, když se schovával před povinnostmi ve stodole. I když to nechtěl, měl se stát novým biskupem ve francouzském Tours. Ale stal se jím. A tak hlučné husy skončily na pekáči.
Než začnete husu péct, je dobré vědět:
1. Jakou koupit
Při koupi husy – pořídíte ji v Našem mase, Kantýně nebo Hale 22 – počítejte s tím, že se vzhledem k vysokému obsahu tuku a vlivem tepla speče. Pro čtyřčlennou rodinu postačí středně velký kousek o váze 3,5–4 kg, hostíte-li celou partu, sáhněte buď po vzrostlejším kousku, případně po dvou středních.
Ačkoli husí maso najdete v obchodech téměř po celý rok, listopad je období, kdy si drůbež tvoří zásoby tuku na zimu, a proto je ideální na porážku.
2. Kde ji skladovat
Husímu masu prospěje, pokud ho necháte 3–4 dny odležet. Teplota do max. 4 °C se postará o to, že maso zkřehne, podobně jako při staření. Jestliže jste koupili husu mraženou, myslete na to, že z mrazáku musí ven minimálně 24 hodin předem. Z lednice pak 3 hodiny před pečením.
3. Jak ji připravit na pečení
Omytou a osušenou husu nasolte, a to tak, že řádně a ze všech stran. Sůl spolu s tukem se postarají o to, že výsledné jídlo bude mít intenzivní chuť i aroma. Čím dalším můžete husu před pečením dochutit, se dozvíte v tomto článku.
Husu nemusíte péct celou
Jednotlivé partie bývají ke koupi málokdy, není ale nic jednoduššího než si husu naporcovat. Úkol je to podobně snadný jako u kuřete. Jak na to?
- Husu očistěte, omyjte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Pak drůbež položte na prkénko hřbetem nahoru.
- Křídla těsně u trupu nařízněte kolem dokola a zlomte v kloubu. Odřízněte je a dejte stranou. Přebytečnou kůži u krku uřízněte. Nevyhazujte ji!
- Stejně postupujte u stehen – u trupu je nařízněte kolem dokola, zlomte je v kloubu a odřízněte.
- Husu otočte, aby byla prsy nahoru.
- Nahmatejte hrudní kost a veďte řez od krku až na konec hrudní kosti. Z jedné strany opatrně seřízněte maso z hrudi. Jde to poměrně snadno – nechte se vést žebry. Případnou přebytečnou kůži odřízněte a schovejte na později. Zopakujte na druhé straně.
- Zbylý skelet rozpulte, aby se vám s ním lépe manipulovalo – menší části snáze naskládáte do hrnce. Z hrudní části vyřízněte plíce, omyjte je a uchovejte.
Co partie, to možnost přípravy
Podrobný recept na husu pečenou v celku, s jablky, medem a kmínem, vám posílají kuchaři z Čestru.
Jakmile husu naporcujete, otevírá se vám široká škála možností. Prsa můžete připravit à la steak, stehno konfitovat v sádle a z jeho zbytků připravit francouzské rillettes. Křídla a skelet využijete do polévky, a pokud si schováte i vnitřnosti, nabízí se kaldoun. Anebo paštika.
A výpek z husy? Ten nikdy nevylévejte. Pokud ho v rendlíku na jemném plameni zredukujete a dochutíte pepřem, můžete hostům servírovat drůbeží demi glace.
Teď už máte zaděláno na pořádnou husí hostinu. Recepty? Tady jsou:
- Svatomartinskou husu nemusíte péct celou! Jak zpracovat jednotlivé partie?
- Na Martina z husy, kdykoliv z kachny. Recept na poctivý kaldoun
- Recept na paštiku z kuřecích jater podle šéfkuchaře z Kuchyně – připravit ji můžete i z husích jater.
- A rady, jak zvládnout klasické demi glace, najdete v tomto článku.
- Když husa, tak se zelím! Nechte si poradit od šéfkuchařů, jak na něj.
Recepty na přílohy ke svatomartinské huse
Netřeba zdůrazňovat, že k pečené kachně i huse patří výběr knedlíků, případně lokše či bramborové šišky, a dostatek zelí a omáčky.
- Se zelím i ke kachně. Jak na bramborové knedlíky z Lokálu?
- Recept na houskové knedlíky. Vyžaduje hrubě mletou mouku a správnou teplotu mléka
- K nedělnímu obědu: Jak připravit kynutý houskový knedlík
- Jak na dokonalé lokše? Zvládnou je i začátečníci!
- Recept na kysané i dušené zelí
Čím husu zapíjet
Zatímco někteří rádi zapíjejí tradici tradicí a k huse servírují svatomartinské, náročnějším členům rodiny můžete nabídnout pinot noir nebo frankovku od Oty Ševčíka, případně zavzpomínat na léto s ryšákem od Martina Vajčnera. Obecně ale platí, že s dobře vybranou frankovou vedle nešlápnete. Skvělým doplňkem k tučné huse bude i víno z regionu Beaujolais.
Anebo zajděte do vinárny Bokovka či vinotéky Vin de Marie a nechte si poradit. Sommelieři pro vás rádi vyberou něco z tamních bohatých zásob.
Žízeň spolehlivě uhasíte také ležákem plzeňského typu nebo ovocným kyseláčem. S výběrem milerádi pomůžou v pivním baru Pult.
Tipy navíc:
Hledáte extra inspiraci? V Čestru část husy pečou ve stylu trhaného masa, kuličky drůbežího masa poté obalí ve strouhance a smaží dokřupava. Kroketu podávají s jablečnou zavařeninou, husím demi glace, espumou ze zelí a sypou křížalami z jablek.
Pokud byste také rádi vystřihli nevšední předkrm, ale s nádobou na espumu nejste kamarádi, připravte husu ve stylu tacos. Natrhané maso servírujte na malé lokši, s porcí zelí a výpekem. A jelikož jde o drůbež, nikoho neurazí, když hosté vezmou tento drobný chod do ruky.
V čínské kuchyni by podobné jídlo (pekingskou kachnu) doprovodili šálkem silného vývaru – na zapíjení a čištění chuťové palety. Aby každé sousto chutnalo stejně dobře.
Kam na husu v Praze?
Na jistotu a na pivo zamiřte do jednoho z Lokálů. O jejich listopadové tradici píšeme tady a přesné informace o tom, kdy a s čím se lokálovské husy podávají, hledejte na jejich instagramu.
Na huse si v období kolem svatého Martina pochutnáte také v Hostinci na Výtoni, v Čestru, Kuchyni, Kantýně i U Kalendů.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




