S masem i bez masa, k snídani, obědu i večeři. Recepty na lehká a výživná jídla

Snídaně: vejce, vývar, nebo rýžová kaše
Den můžete nastartovat oblíbenými vejci, a čeká-li vás hned po ránu fyzický nebo mentální výkon, volte krupičnou nebo rýžovou kaši.
- Omeletu krok za krokem si připravte podle návodu z Café Savoy, kde se vláčných omelet vydají každé ráno desítky.
- Krok za krokem jsme pro vás popsali také recept na míchaná vejce. Aby byla lehčí, můžete ubrat cibuli, myslete však na to, že cibulka na přepuštěném másle je nositelem umami chuti.
- Kdo to rád sladké, může se pustit do krupicové kaše podle cukrářů z Myšáka. A věděli jste, že si ji můžete objednat ke snídani třeba do kanceláře?
- O energii minimálně na první půlku dne se postará rýžová kaše s ovocem, na kterou máme recept z italského bistra Pastacaffé. Recepturu společně ladili tamní šéfkuchař Jiří Bergman a kreativní šéfkuchař Ambiente Jirka Horák.
A o tom, jaké výhody má vývar k snídani – nejen na podzim a v zimě – jsme napsali tady.
Vydatný oběd i večeře
Někomu takzvaně dělá den ráno, někomu obědová pauza a jiní se těší, až se večer posadí doma ke stolu. Tady je několik nápadů na lehké obědy a večeře od kuchařů z restaurací Ambiente:
- Čerstvé tagliatelle s liškami podle Pasta Frescy
- Špenátové pesto na těstoviny
- Jemná kulajda z restaurace Čestr
- Legendární brambory v popelu z Esky
- Candát na několik způsobů podle šéfkuchaře Martina Štangla. V textu najdete také podrobný návod, jak tuhle masitou sladkovodní rybu vykostit.
A pro případ, že je pro vás definicí lehkého jídla barevný salát, s vámi kreativní šéfkuchařka Jana Jelič sdílela své tipy na chuťově vyvážené a svěží zálivky.
Zelenina v hlavní roli
Zelenina je gró zdravého jídelníčku. Své o tom ví tým z centra UM na Národní, který pravidelně pořádá vzdělávacíseminář Ke Kořenům, částečně věnovaný zelenině. Z receptů doporučujeme:
- Jarní brambory s labnehem a hnědým máslem
- Čočkový salát s květákem a granátovým jablkem
- Ředkvičkový salát z Kantýny
- Svěží salát s lososem z Pastacaffé
- Burratu s paprikovou panzanellou podle Pasta Frescy
- Grilovaný chřest s hnědým máslem
- Ultimátní recept na kvašené zelí podle Divoženky v kuchyni
A pokud chcete mít přehled o tom, které suroviny jsou v kterém měsíci aktuální, ponořte se s námi hlouběji do sezóny. Každému měsíci jsme na blogu věnovali vlastní stránku:
- Únor: pěstujte řeřichu, naložte zelí a oslavte Tučný čtvrtek
- Březen: čerstvý salát, syté pražmo a divoké byliny
- Duben: chřestová sezona, recept na beránka a recepty s jehněčím
- Květen: chřest, houby, jahody
- Červen: co vařit z chřestu, jahod a raných brambor?
- Červenec a srpen: lák na okurky, sběr hub a kompoty
Fermentace čili kvašení
Věděli jste, že zelná voda se dá pít a hodí se i do omáček? Co se pití týče, jednoduchá příprava předchází jak tibi limonádě, tak kombuche. Výsledek? Euforické pití. A ovocný kvas už jste měli?
Ještě předtím, než propadnete domácí fermentaci, si osvojte základní slovníček. Ať víte, co je to třeba nihamanchi, juun nebo blaand. Potřebujete ještě další důvod? Přečtěte si rozhovor s mikrobiologem Petrem Ryšávkou o vlivu mikrobiomu na naše psychické zdraví.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.