facebook
instagram

S masem i bez masa, k snídani, obědu i večeři. Recepty na lehká a výživná jídla

29. července 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Čeká vás náročný den nebo hlásí předpověď počasí tropy? Buďte o krok napřed a připravte si jeden z receptů z našeho blogu. Sesbírali jsme pro vás lehké i náročnější receptury pokrmů, které vám zpříjemní den, jsou výživné a obsahují sezónní suroviny. Vybírejte podle chuti a ročního období.

Libečková sůl Eska

Libeček v té nejlepší sezóně rozmixujeme s mořskou solí, přepasírujeme a uchováváme v mrazáku, aby si zachoval vlhkost i čerstvé aroma. Libečkovou sůl skladujte v lednici a využijte pro dochucení pokrmů, které díky ní získají jedinečnou chuť.
Koupit libečkovou sůl

Snídaně: vejce, vývar, nebo rýžová kaše

Den můžete nastartovat oblíbenými vejci, a čeká-li vás hned po ránu fyzický nebo mentální výkon, volte krupičnou nebo rýžovou kaši.

  • Omeletu krok za krokem si připravte podle návodu z Café Savoy, kde se vláčných omelet vydají každé ráno desítky. 
  • Krok za krokem jsme pro vás popsali také recept na míchaná vejce. Aby byla lehčí, můžete ubrat cibuli, myslete však na to, že cibulka na přepuštěném másle je nositelem umami chuti. 
  • Kdo to rád sladké, může se pustit do krupicové kaše podle cukrářů z Myšáka. A věděli jste, že si ji můžete objednat ke snídani třeba do kanceláře
  • O energii minimálně na první půlku dne se postará rýžová kaše s ovocem, na kterou máme recept z italského bistra Pastacaffé. Recepturu společně ladili tamní šéfkuchař Jiří Bergman a kreativní šéfkuchař Ambiente Jirka Horák. 

A o tom, jaké výhody má vývar k snídani – nejen na podzim a v zimě – jsme napsali tady. 

Vydatný oběd i večeře

Někomu takzvaně dělá den ráno, někomu obědová pauza a jiní se těší, až se večer posadí doma ke stolu. Tady je několik nápadů na lehké obědy a večeře od kuchařů z restaurací Ambiente:

A pro případ, že je pro vás definicí lehkého jídla barevný salát, s vámi kreativní šéfkuchařka Jana Jelič sdílela své tipy na chuťově vyvážené a svěží zálivky.

Zelenina v hlavní roli

Zelenina je gró zdravého jídelníčku. Své o tom ví tým z centra UM na Národní, který pravidelně pořádá vzdělávacíseminář Ke Kořenům, částečně věnovaný zelenině. Z receptů doporučujeme:

A pokud chcete mít přehled o tom, které suroviny jsou v kterém měsíci aktuální, ponořte se s námi hlouběji do sezóny. Každému měsíci jsme na blogu věnovali vlastní stránku:

Fermentace čili kvašení 

Věděli jste, že zelná voda se dá pít a hodí se i do omáček? Co se pití týče, jednoduchá příprava předchází jak tibi limonádě, tak kombuche. Výsledek? Euforické pití. A ovocný kvas už jste měli? 

Ještě předtím, než propadnete domácí fermentaci, si osvojte základní slovníček. Ať víte, co je to třeba nihamanchi, juun nebo blaand. Potřebujete ještě další důvod? Přečtěte si rozhovor s mikrobiologem Petrem Ryšávkou o vlivu mikrobiomu na naše psychické zdraví

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme